Sziklakert Panzió, Korond, Fő út 666/B. szám
Tel: 0040-744-615-434 | E-mail: mravasz@korond.ro

Hírek a Székelyföldrõl

2023. AUGUSZTUS 6., VASÁRNAP, 8:00

XVII. Korondi Fúvóstalálkozó

Korondi Páll Lajos Művelődési Otthon előtti tér
 
2023 augusztus 6-án XVII. alkalommal kerül megrendezésre a Korondi Fúvóstalűlkozó.
A rendezvány fő támogatója Korond Község Önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa.
 
 
Szeretettel várjuk kedves vendégeinket!
 
 
 
FARSANGFARKA ALSÓSÓFALVÁN 2023
 
Húshagyókedden, február 21-én népi zenével, hagyományos székely mulatsággal egybekötött maszkurabált tartunk.
 
 
 
Hamvazószerdán, február 22-én Ilyés elégetésével eltemetjük az idéni farsangot.
Mindenkit szeretettel várunk!
Vígadjunk együtt!
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

VII. "ÍZIG-VÉRIG"
DISZNÓTOR FESZTIVÁL


LEGYEN A VENDÉGÜNK EGY HAGYOMÁNYŐRZŐ
DISZNÓVÁGÁSON 2023 FEBRUÁR 4-Én,
KOROND KÖZPONTJÁBAN A
"PÁLL LAJOS" MŰVELŐDÉSI HÁZ ELŐTTI TÉREN


PROGRAM:
6:00- GYÜLEKEZŐ/VÍZFORRALÁS
6:30- FOGÓPÁLINKA KÓSTOLÁS
7:00- DISZNÓSZÚRÁS
9:00-MEGNYÍTÓ
11:00- LECSI-PECSI KÓSTOLÁS
13:30- PITTYES 2 ÉS GYUFA ELŐADÁS
14:00- KORHELYLEVES KÓSTOLÁS
VÉRES- MÁJAS ÉS KOLBÁSZ KÓSTOLÁS
16:00- DÍJAZÁS
16:30 - INSECT KONCERT
HANGULATFELELŐS:
SARKADI ZOLTÁN
ABÁSFALVI CIGÁNYZENEKAR
100 TAGÚ CIGÁNYZENEKAR KÉPVISELETE

 

Korcsolyapálya nyílik Korondon

Készen áll a megnyitásra —   Fotó: Polgármesteri hivatal Korond

Újabb kikapcsolódási lehetőséggel gazdagodnak Korond köz­ség lakosai, ugyanis nemsokára kor­csolyapálya nyílik a településen.

A 600 négyzetméteres, szabadtéri pálya építése az elmúlt hetekben zajlott, a munkálatok befejeződtek, jelenleg pedig a jég fagyasztásával dolgoznak a szakemberek. Az elmúlt napok enyhe időjárása azonban nem kedvezett a pálya megnyitásának.

Korond község polgármesterétől, Katona Mihálytól megtudtuk, a vírus miatti megszorítások nagyban befolyásolták az emberek mindennapi életét, bezárkóztak, mozgástereik lecsökkentek, és ezen próbálnak most változtatni. Így született meg a szabadtéri korcsolyapálya létrehozásának gondolata.

A polgármester elmondta: a hivatal 3 hónapra bérelte a pályát egy szakcégtől, és bíznak abban, hogy kicsik és nagyok egyaránt jól fognak szórakozni és élvezhetik a téli sport nyújtotta örömöket.

A pálya a falu központjában, a sportbázis mellett kapott helyet, fő szempont volt a könnyű megközelíthetőség és a parkolási lehetőség. Azok sem kell elkeseredjenek, akik nem rendelkeznek saját korcsolyával, hiszen a hivatal korcsolyabérlési lehetőséget is biztosít az érdeklődőknek, ugyanis 130 darab korcsolya áll rendelkezésükre.

Katona Mihály azt is elmondta, jelenleg a korcsolyapálya használatának szabályzatán dolgoznak, mert a járványügyi előírásokat itt is be kell tartani, ezért meg kell szabni, hogy egyszerre hányan használhatják majd a pályát.

Most dolgozzák ki továbbá a nyitvatartási programot, és a jegyárakról is a napokban határoznak. Minderről pontos információkkal nem tudott szolgálni az elöljáró, viszont annyit előrebocsátott, hogy azt szeretnék, ha a nap három szakaszában, azaz délelőtt, délután és este is nyitva tarthatnának egy-egy kétórás intervallumban.

A nyitvatartásokat követően karbantartási munkálatokat végeznek majd a pályán, időjárástól függően pedig fagyasztani is fogják a jeget.

A korcsolyapályát természetesen nemcsak a községbeliek használhatják majd, hanem Udvarhelyszékről és Sóvidékről is várják a téli sportot kedvelőket, hiszen a cél az, hogy a pálya minél jobban ki legyen használva.

A tervek szerint, ha az időjárás is kedvezően alakul, már a hét folyamán megnyílhat a korcsolyapálya.

Forrás: www.hargitanepe.ro

 

KOROND

Strandja lesz Korondnak, máris két medencével

 

Fülöp-Székely Botond

• 2020. november 14., 12:26

Elsősorban az iskolások számra épül egy két medencével ellátott strand Korondon, az árcsói részen, amely a turisták és a helyiek kiszolgálására is alkalmas lesz.

A korondiak már hallottak az elképzelésről, és szükségesnek látják a megvalósítását.

Strandja lesz Korondnak, máris két medencével Jövőre készülhet el az árcsói strand

• Fotó: Erdély Bálint Előd

Összesen 5,3 millió lejért pályázott sikeresen az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDL) a korondi önkormányzat a helyi szakközépiskolával együttműködve, hogy strandot építhessenek az Árcsó nevű részen – fejtette ki lapunknak Katona Mihály, a község polgármestere.

Mint mondta, a projekttel nemcsak a helyieknek és a turistáknak szeretnének kikapcsolódási lehetőséget biztosítani, hanem az iskolai oktatást is lényegesen fejlesztenék kihelyezett tornaórákkal.

• Fotó: Erdély Bálint Előd

A projekt részeként két fűthető medence fog megépülni: egy 27×13×1,5 méteres a felnőtteknek, illetve egy gyerekek számára használható 15×9×0,8 méteres. Még nincs eldöntve, hogy ezeket egyszerű édesvízzel vagy gyógyhatású ásványvízzel töltik fel.

A tervek tartalmazzák még egy multifunkcionális sportpálya, egy játszótér és parkolók kialakítását is, valamint olyan épületek létrehozását, ahol irodahelyiségek, öltözők, konyha és szálláshelyek is lesznek, illetve egy sportterem.

A munkálatok már folyamatban vannak, a kivitelező a földmunkákat végzi. A beruházást egyébként jövőre kellene befejezni.

Katona Mihály arra is kitért, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő területen épülő szabadtéri strandot hosszú távon fedetté szeretnék alakítani, hogy bármikor használható legyen.

• Fotó: Erdély Bálint Előd

Nem kell máshová menni

Rossz évet zártak a helyiek turizmus szempontjából, és tartanak attól, hogy ez jövőre sem lesz másképp, de attól örülnek a stranddal kapcsolatos elképzelésnek.

Az általunk megkérdezett korondiak szerint szükség van a beruházásra, hiszen a „vírus nem tarthat örökké,” előbb-utóbb minden visszaáll a normális kerékvágásba.

A strand ugyanakkor hasznos lesz a helyi fiatalok, ugyanakkor az idősek számára is, hiszen így nem kell majd Székelyudvarhelyre, Szovátára utazni, ha valaki ilyen jellegű kikapcsolódásra vágyik – értett egyet egy helybéli házaspár.

• Fotó: Erdély Bálint Előd

Korábban is volt fürdő Árcsón egyébként régen is volt fürdő és kezelőbázis, ahol az ásványvizet kecsketejjel összekeverve a nőgyógyászati betegségek gyógyítására használták. Ezt a létesítményt azonban egy éjszaka elkártyázta a tulajdonosa, és az lassan megszűnt – elevenítette fel érdekességként a polgármester.

A mostani komplexum ugyan nem a régi helyén épül meg, hiszen az a terület a rendszerváltozás után ismét magánkézbe került, de ahhoz nagyon közeli helyszínen dolgoznak.

(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/strandja-lesz-korondnak-ket-medencevel?fbclid=IwAR3DDR1WI7YHTzF93i07ezkaXtNHjWIRQlECGLR7XsQDkg2tPOBPGx_j7HU)

 

 

A parajdi sóbánya nyitvatartási rendje 2020 ünnepi időszak,

 

 

 

Korcsolyázási lehetőség vendégeinknek Szovátán,

téli időszak 2019-2020

A Szovátai jégpálya nyitvatartása:


-délelőtt 10 és 12 óra között
-délután 17 és 18.30 között
- este 19 és 20.30 között

A jégpálya használati díja:

- délelőtt 3 lej
- délután 5 lej

Korcsolyabérlés:

- délelőtt 3 lej
- délután 5 lej